TEMEL KODLAR
Yazdıklarınızın düzgün görünmesi için her html sayfasına , aşağıdaki kodlarla başlamalı; <html> <head> <title>©ву вяα∂-ℓєт®</title> </head> <body>
ve aşağıdaki kodlarla bitirmelisiniz.
</body></html>
Her web sayfasının bir başlığı olmalıdır. Bu başlık web tarayıcısının başlık çubuğunda görüntülenecektir. Ayrıca Bir ziyaretçi sitenizin adresini kendi "Sık Kullanılanlar" menüsüne kaydetmek isterse site ismi olarak bu başlığı görecektir. Yukarıdaki <title> ...... </title> komutları arasına yazacağınız metin web sayfasının başlığı olarak görüntülenecektir.
Aşağıda bazı sık kullanılan kodları görüyorsunuz.
<b> </b> Aradaki metni koyu yapar .
<i> </i> Aradaki metni italik yapar .
<u> </u> Aradaki metnin altını çizer.
<br> Satırbaşına dön komutudur. xhtml standartlarinda <br />
Bu kodları birbirlerinin içinde de kullanabilirsiniz. Örneğin bir metni hem koyu, hem de italik yapmak için <b><i> ..... </i></b> komutları bu şekilde kullanabilirsiniz.
<p> Yeni parağraf .
<blink> </blink> Aradaki metin sinyal verir. (Netscape"te kesinlikle verir. Ama İE4"te bilemem.) her browser goruntuleyemedigi icin kullanilmamalidir.
<h1> HALKBANK</h1> Aradaki metin başlıktır. 1'den 6'ya kadar (h6 gibi) rakam kullanabilirsiniz. 1 en büyük harf, 6 en küçük harftir.
<font size="1">HALKBANK</font> Yazı karakterinin boyutunu belirler. 1 en küçük, 6 en büyüktür.
<center>HALKBANK</center> Aradaki metni sayfanın solundan ve sağından merkeze alır.
<blockquote> HALKBANK </blockquote> Bu komutlar arasındaki paragraf soldan ve sağdan merkeze alınır.
<!--------> Bir sayfaya açıklama koymak ya da belirli bir aralıkta kalan HTML kodlarını geçici olarak iptal etmek için ünlem işareti kullanılır. Aşağıda örnek görüyorsunuz.
<!-- Sol Taraf Başlıyor -->
<!------- <u>Altı çizili yazı...</u> ----->
<pre> </pre> Bu komut aradaki metnin şekline dokunmaz. Yani metni sıkıştırmaz. Ancak bu komutu örneğin 1 sayfa ya da 1 parağraf yazı için kullanamazsınız. Bir satır boyutundan daha kısa satırlar için kullanabilirsiniz. Aksi halde sayfanızda 1 Metre uzunluğunda satırlar oluşur.(Deneyin)
Bu karakteri boşluk bırakmak istediğiniz yere koyabilirsiniz.(Non-Breaking Space) Ancak dikkat edilmesi gereken husus her yalnızca bir harflik boşluk bırakır. Daha çok boşluk için yan yana çok sayıda yazmalısınız.
<hr> Yatay çizgi çizer.
<font color="blue">HALKBANK</font> Aradaki metnin rengini belirler. Esasen HTML dilinde her rengin bir kodu vardır. Bu kodları kullanmak daha uygundur.
<body bgcolor='white'>veya <body bgcolor='#FFFFFF'> body tagı sayfanın arka planı anlamındadır. Örneğin arka planı beyaz yapmak istiyorsanız, yukarıdaki komutlardan birini yazmalısınız. Eğer arka plan için elinizde bir desen gifi varsa <body background=' arka.gif'> şeklinde komut yazmalısınız . <body background=' arka.gif' bgcolor='#ffffff'> şeklinde komut girerek hem renk, hem de gif belirtebilirsiniz.
<BODY BGCOLOR="#000000" text="#f0e68c" link="#00ffff" vlink="#ff00ff" > Benim bu sayfamın başına yazdığım bu komutta ise arka plan rengi #000000, text rengi #f0e68c , link rengi #00ffff ve vlink (ziyaret edilmiş link) rengi ise #ff00ff olarak belirtiliyor.Sayfa başına bu şekilde komutu girmelisiniz.Text rengini sayfa başında belirlemiş olmanız dilediğiniz kelime veya cümlelerin rengini değiştirmenize engel değildir.
2- SAYFANIN ÜST VE SOL BOŞLUĞU :
Sayfanın üst boşluğuna "Topmargin" ve sol boşluğuna "Leftmargin" denir. Sayfanızda bu tagları kullanmazsanız sol ve üst'te yarım santim boşluk kalır. Değeri piksel cinsinden yazacaksınız.Bu tagları "body" tagının yanında ve aşağıdaki gibi kullanmalısınız.
<body bgcolor="#ffffff" topmargin=0 leftmargin=0>
Yukarıdaki gibi "0" yazarsanız üst ve solda boşluk kalmaz.
3-FRAME'Lİ SAYFA :
mumkun oldugunca frame kullanmamak gereklidir. layer kullanin onun yerine
Frame'ler 2 yada daha çok Html sayfasını ekranınızın penceresinde birleştirerek tek sayfa olarak görünmesini sağlar. Örneğin 2 bölümlü bir frame sayfası hazırlayacaksak, öncelikle bu bölümlerin her biri normal bir Html sayfası olarak hazırlanır. Dha sonra Frame komutları kullanılarak bu 2 sayfayı tek sayfa olarak gösterecek 3. sayfa hazırlanır. Bu 3.sayfaya aşağıda belirteceğimiz frame komutları ve diğer iki sayfanın isimleri girilir. Web sayfalarınızda yalnızca 3.sayfanıza link koyarsınız. Diğer 1 v 2 nolu sayfalara link konulmaz. Ancak ziyaretçi sözkonusu 3.sayfanızın kaynağına inip 1 v 2 nolu sayfalarınızın isimlerini öğrenirse, adresinizin sonuna bu sayfa isimlerini ekleyerek yalnızca bu sayfalarınızı da görebilir
<FRAMESET> ...</FRAMESET> = Frame komutu bu taglar arasına yazılır.
FRAMESET COL= Dikey pencere oluşturmak için kullanılır.
FRAMESET ROW = Yatay pencere oluşturmak için kullanılır.
<FRAMESET COL="135,250,*> = Bu komutta 3 adet sayfanın bir sayfada dikey olarak birleşeceği ve 1. sayfaya 135 Piksel ve 2.sayfaya 250 Piksel yer ayrılacağı, 3.sayfaya ayrılan yerin ise değişken (*) olduğu belirtiliyor. Piksel yerine % değerler de verilebilir.
<FRAME SRC="....">= Noktalı alana sayfa ismi yada URL ismi yazılır.
<NAME="...._..."> = Sayfanın referans ismi yazılır.
MARGINWIDTH = Sayfanın sol boşluğu.
MARGINHEIGHT = Sayfanın üst boşluğu.
TARGET="_TOP" yada TARGET="_BLANK" = Frameli sayfanızda bir link varsa <a href ile başlayan tag içine mutlaka bu komutlardan birini koymalısınız
2 sayfalı dikey ve yatay çerçeve kodları
<FRAMESET COLS="135,455">
<FRAME SRC="1.htm" NAME="1">
<FRAME SRC="2.htm" NAME="2">
</FRAMESET>
--------------------------------------------------------------------------------
<FRAMESET ROWS="90,*">
<FRAME SRC="1.htm" NAME="1">
<FRAME SRC="2.htm" NAME="2">
</FRAMESET>
4- LİSTE OLUŞTURMA:
HTML dokümanınızda aşağııdaki gibi numarasız bir liste elde etmek istiyorsanız aşağıdaki gibi kodlar kullanmalısınız:
<UL>
<LI>Birinci Satır
<LI>İkinci Satır
<LI>Üçüncü Satır
</UL>
· Birinci Satır
· İkinci Satır
· Üçüncü Satır
Numara sıralı veya harf sıralı liste oluşturmak için aşağıdaki komutlar girilir.
<OL Type=A>
<li>Birinci Satır
<li>İkinci Satır
<li>Üçüncü Satır
</OL>
Yukarıdaki gibi Type=A yazarsanız sıralamada büyük harf kullanılır.Type=a yazarsanız küçük harfler, Type=I yazarsanız büyük Roma karakterleri ve Type=L yazarsanız numaralar (rakamlar) kullanılır..
saygılar ..